niedziela, 19 września 2010

Sernik (z budyniem)

Dziwny sernik, gdzie zamiast mąki ziemniaczanej jest budyń. I powiem jedno sernik ten nadaje się do jedzenia dopiero dzień po upieczeniu, a im starszy tym lepszy. Budyniowy smak "wietrzeje", a sernik jest przyjemnie wilgotny cały czas.

SERNIK

250 g masła
250 g cukru
4 żółtka
4 jajka
budyń waniliowy
750 g twarogu
opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli




Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier i znów utrzeć. Cały czas mieszając dodawać kolejne żółtka (wszystkie 8). Następnie dodać budyń i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.

Piec 60-70 minut w temperaturze 180 stopni

W oryginale w przepisie była jeszcze rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada jako polewa.






Przepis z: Domowe przepisy, Desery z czekolady

5 komentarzy:

  1. często dodaje się budyń. :)lubię ten posmak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie nie dziwny sernik, budyniu używam bardzo często jako zamiennika mąki ziemniaczanej.
    Ładny serniczek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyn i sernik to dla mnie zupelnie standardowe polaczenie. W koncu budyn-to skrobia ziemniaczana +barwniki.Ale raczej nigdy nie czulam zadnego posmaku budyniowego. Sernik tradycyjny- na bazie jaj i twarogu - ma to do siebie, ze z kazdym dniem jest coraz lepszy

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się taka budyniowa wariacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej!!! A mi się on wydawał taki dziwny w smaku. Widzę, że jednak wszyscy dodają budyniu:)
    Ja akurat pierwszy raz i muszę powiedzieć, że trochę smakiem różni się od standardowego sernika.
    Ale wina też może być po stronie sera, bo zwykle jadam sernik z prawdziwego "wiejskiego" twarogu a nie z pakowanego wynalazku do serników :D

    OdpowiedzUsuń