środa, 8 września 2010

Placki z kaszy i grzyby

Kolejny eksperyment. Moim zdaniem efektowny na talerzu, ale efekty smakowe nie idą w parze. Co nie znaczy, że potrawa nie jest smaczna. Po prostu nie jest zachwycająca. Polecam spożycie z maślanką!


PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI

250 g kaszy gryczanej
2 duże jajka
100 g tartego parmezanu
200 g grzybów (oryginalnie borowiki u mnie była mieszanka resztek:) )
3 ząbki czosnku
masło
sól i pieprz

Kaszę ugotować według wskazań na opakowaniu, dodając łyżkę oleju. Po ugotowaniu ostudzić, dodać ser, jajka i doprawić solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać Na patelni (polecam dużą) formować niewielkie placuszki z kaszy (nie więcej masy niż łyżka,większe placki przy przewracaniu się rozpadną). Smażyć na jasno brązowo. Na oddzielnej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby. Na koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na plackach.



Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Placki_z_kaszy_z_borowikami,,49349442,9495.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz