środa, 15 września 2010

Oryginalnie onigiri.Wersja polska

Za Wikipedią cytując:
"Onigiri (jap. 御握り; znane także jako omusubi 御結び) - popularna potrawa w Japonii. Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowaną śliwką (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) etc. Farsz jest zazwyczaj słony, aby ochronić ryż przed zepsuciem. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę."
 Tu znajdziecie przepis (niestety po angielsku) na oryginalną potrawę: http://food.3yen.com/2007-01-15/onigiri-the-perfect-rice-balls/

Od tegoż wynalazku pochodzi mój dzisiejszy wymysł. Z oryginału został pomysł robienia ryżowych przekąsek. (gdzieś widziałam określenie "ryżowe kanapki"). Dodałam zwykłe polskie składniki i wyszły równie ciekawe polskie kulki ryżowe. Mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane spróbować oryginału.




RYŻ
szklanka ryżu
2,5 szklanki wody

Ryż należy opłukać dokładnie i namoczyć przez 30 minut. Następnie w garnku o grubym denku należy umieścić ryż, zalać wodą. NIE SOLIĆ! Na niewielkim ogniu, pod przykryciem, gotować około 20 minut. Nie wolno mieszać. Prawidłowo ugotowany ryż będzie z wierzchu "poczochrany", czyli będzie miał nieregularną powierzchnię.

Ryż należy lekko przestudzić. Następnie należy dodać przyprawy i dodatki i lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki.
Ponieważ ryż wysycha dość szybko, dobrym pomysłem jest zawijanie każdej kulki w folię aluminiową. Oczywiście można też zjeść od razu:)

Na dodatki nadaje się wszystko co można rozdrobnić, pasuje do ryżu i nie jest za wilgotne(inaczej kulki będą się rozpadać).

DODATKI
1. Ogórek i ser
0,5 ogórka drobno posiekanego
starty żółty ser
sól
Składniki zmieszać, doprawić solą i wymieszać z ryżem.

2. Bakłażan i pieczarka
0,5 bakłażana
1-2 pieczarki
łyżeczka maggi
ząbek czosnku
opcjonalnie ser żółty
Bakłażana i pieczarki drobno posiekać,usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać przyprawy i wymieszać z ryżem.

3. Tuńczyk i kapary
puszka tuńczyka w oleju
kilka kaparów
Kapary bardzo drobno posiekać, tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić. Zmieszać i dodać ryż.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysl, choc do onigiri temu jak najdalej. Nie mozna po prostu nazwac "kulki ryzowe", albo cos w tym stylu?

    Ryz do onigiri najczesciej miesza sie z octem, sola i cukrem. Bardzo dobry smak mozna uzyskac :) A w srodek wlozyc dodatki :> Zapraszam na moj blog, tam kiedys podalam przepis na onigiri :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdaję sobie sprawę, że jedyne co ma wspólnego ten pomysł z onigiri to lepienie ryżu i przekąskowatość:) tego dania. Nie twierdzę, że umiem stworzyć oryginalną potrawę bo kuchnia japońska jest dla mnie już zbyt odległa:(

    OdpowiedzUsuń