RYŻ MASALA Z SOCZEWICĄ
200 g ryżu długoziarnistego
100 g soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,25 łyżeczki imbiru
0,25 łyżeczki chilli
100 g ghee czyli sklarowanego masła
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
0,5 łyżeczki gorczycy
sól
Ryż i soczewicę opłukać, odstawić do obeschnięcia na sitku. Bez tłuszczu uprażyć w oryginale 10 minut w piekarniku, ale sucha patelnia przez 5-10 minut też daje ten efekt. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na złoto na maśle. Dodać czosnek, przyprawy i ryż. Po 5 minutach zalać 0,5 litra wody. Gotować na małym ogniu aż ryż i soczewica będą miękkie. Doprawić solą. Można odłożyć wcześniej część cebuli do dekoracji.
Przepis z: Moje gotowanie, styczeń 2010
z cynamonem... mniam!
OdpowiedzUsuńTasyfo, co ma być prażone na patelni? Przyprawy?
OdpowiedzUsuńChodzi o soczewicę i ryż.
OdpowiedzUsuń