wtorek, 7 września 2010

Król Ziemniak wciąż u władzy

Kolejny ziemniaczany przepis. Powiedzcie tylko czemu ziemniaki po ugotowaniu mają  taką głupią konsystencję? Z tego tylko powodu przepis zaliczam do grona trudniejszych.

KROKIETY ZIEMNIACZANE

0,5 kg ziemniaków
około 150 g sera typu camembert
5 dag startego parmezanu
3 łyżki mąki
jajko
łyżka posiekanego koperku
1-2 ząbki czosnku
bułka tarta
olej
sól, pieprz


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i zmielić (lub ugnieść). Dodać jajko, mąkę, parmezan i koperek. Dokładnie wymieszać i przyprawić. Ser pleśniowy pokroić na kawałki i oblepić masą ziemniaczaną. Krokiety nie mogą być za duże bo "rozjadą" się przy smażeniu. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano. Należy bardzo ostrożnie przewracać, bo lubią się łamać i psuć.

Potrawa trochę trudna ze względu na konsystencję masy ziemniaczanej i formowanie z niej krokietów, ale warte wysiłku.
W oryginalnym przepisie zamiast bułki tartej należało na koniec obtoczyć krokiety w jajku i płatkach migdałowych.



Oryginalny przepis pochodzi z: Moje gotowanie numer specjalny (nr6/2007), Król ziemniak na 30 sposobów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz