czwartek, 9 września 2010

Zapiekane ziemniaki

Kolejne danie niepozorne. Niby nic takiego. Zwykłe smażone ziemniaki, jedna z częściej używanych marynat (miód+ sos sojowy) i duszone ze śmietaną grzyby. A jednak... Diabeł tkwi w szczegółach i dopiero połączenie wszystkich składników dało niezwykłe efekty.

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI

6 dużych ziemniaków
łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego (u mnie był ciemny)
2 łyżki oliwy

farsz:
garść grzybów (mogą być też mrożone)
cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki natki pietruszki
0,5 szklanki kremówki (u mnie jogurt "Bałkański")
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Ziemniaki umyć, nie obierać. Ja swoje przekroiłam na pół i piekłam skórką do góry dzięki czemu "złapały" więcej sosu i nie dość, że sos był smaczny, to i wyglądały ciekawiej. Miód, sos sojowy i oliwę wymieszać. Ziemniaki "pobrudzić" sosem i piec, aż zmiękną. W międzyczasie pokroić cebulę, podsmażyć do miękkości, dodać grzyby i chwilę dusić. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać dokładnie i dusić póki sos nie będzie gęsty. Ja dodałam jogurtu i to nie byle jakiego bo "Bałkańskiego". Według mnie jego smak lepiej pasuje do grzybów niż śmietana.
Upieczone ziemniaki przekroić na połówki jeżeli nie były pokrojone wcześniej, lekko wydrążyć, nałożyć do każdego sosu grzybowego i podgrzać w piekarniku. Można też przykryć każdego ziemniaka warstwą sera żółtego. Ja położyłam po plasterku na niektórych ziemniakach i nie powiem, żeby zaszkodziło to w jakikolwiek sposób:)






Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ziemniaki_z_grzybami,,5409296,9495.html

1 komentarz: