Moi degustatorzy polubili czekoladowe cupcakes i niestety zniknęły szybko. Postanowiłam to nadrobić.
To jest przepis na który kilka lat temu bym się nabrała. W oryginale przepis brzmiał mniej więcej tak: Zmieszać wszystko i upiec. Tylko jak zmieszać masło z płynami i mąką, ale tak żeby nie zrobiła się grudkowata breja? Kolejność jest kluczem.
PODSTAWOWY PRZEPIS CUPCAKES
200 g mąki
2 duże jajka
125 ml mleka
125 g masła
150 g cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej (u mnie był cukier waniliowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Masło utrzeć z cukrem (albo z jajkiem-ważne, żeby z czymś je równo rozmieszać). Cały czas mieszając dodawać kolejne składniki, a na samym końcu mąkę. Przełożyć do foremek(12 sztuk) i piec.Ciastka należy piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu należy ozdobić.
I już!
Do ozdabiania nie polecam lukru dr. Oetkera. Może ładnie wyglądać, ale ten sztuczny smak psuje zabawę.
Przepis autorstwa verso: http://www.nigella.com/recipes/view/basic-cupcake-recipe-3419
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz