niedziela, 5 września 2010

Pyra niepospolita czyli dwie sałatki

Dziś dwie sałatki. W rolach głównych występuje Jego Wysokość Ziemniak.
Sałatka numer jeden jest kolorowa, smaczna i pożywna.
Sałatka numer dwa jest mniej kolorowa, pożywna i zaskakuje smakiem. Nigdy bym nie powiedziała, że sałatka z ziemniaków może być tak smaczna.

KOLOROWA SAŁATKA

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 puszki kukurydzy
0,5 papryki
mała czerwona cebula
ogórek
duży ogórek konserwowy
pół pęczka szczypiorku
łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w plasterki (jeżeli są duże można pokroić na połówki, lub ćwiartki i dopiero w plasterki). Dodać kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę, ogórki. Cebulę pokroić drobno i jeśli zajdzie potrzeba (będzie jeden z wyciskaczy łez), sparzyć. Dodać do sałatki. Wrzucić posiekany szczypiorek. Do szklanki przecisnąć czosnek, dodać sok z cytryny, oliwę ,musztardę i dobrze zmieszać. Dodać zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 20 minut.


SAŁATKA ZIEMNIACZANA

*****

0,5 kg ugotowanych w mundurkach lub na parze ziemniaków
pęczek rzodkiewki
cebula
3 łyżki koperku
2-3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju
kostka rosołowa(drobiowa)
                                                                                        sól, pieprz


Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do garnuszka z rozpuszczoną kostką rosołową (wody tylko tyle, żeby zakryło cebulę) i jedną łyżką oleju. Zagotować i około 2-3 minut pogotować. Zdjąc z ognia, wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, odstawić na 15-20minut. W międzyczasie można pokroić w plasterki rzodkiewkę. Ziemniaki i cebulę wyłowić z bulionu, przełożyć do salaterki, dodać rzodkiewkę, posiekany koperek, pozostały olej i ocet. Doprawić solą i pierzem.
Sałatka jest smaczna jeszcze ciepła i już wystygnięta :) Do wyboru do koloru.



Przepisy pochodzą z jakiejś książeczki z przepisami-jak tylko znajdę, na pewno uzupełnię.
Znalazłam:
Sałatka numer 1:Moje gotowanie numer specjalny (nr9/2008), Kartofle, 30 pysznych dań.
Sałatka numer 2:Moje gotowanie numer specjalny (nr6/2007), Król ziemniak na 30 sposobów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz