wtorek, 14 września 2010

Orientalny ryż z soczewicą

RYŻ MASALA Z SOCZEWICĄ

200 g ryżu długoziarnistego
100 g soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,25 łyżeczki imbiru
0,25 łyżeczki chilli
100 g ghee czyli sklarowanego masła
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
0,5 łyżeczki gorczycy
sól


Ryż i soczewicę opłukać, odstawić do obeschnięcia na sitku. Bez tłuszczu uprażyć w oryginale 10 minut w piekarniku, ale sucha patelnia przez 5-10 minut też daje ten efekt. Cebulę pokroić w plasterki i usmażyć na złoto na maśle. Dodać czosnek, przyprawy i ryż. Po 5 minutach zalać 0,5 litra wody. Gotować na małym ogniu aż ryż i soczewica będą miękkie. Doprawić solą. Można odłożyć wcześniej część cebuli do dekoracji.


Przepis z: Moje gotowanie, styczeń 2010

3 komentarze: