sobota, 31 marca 2012

Zupa z rzodkiewek

 Wiosennym daniem protestuję przeciwko zimowej aurze, która u nas dziś zapanowała.

ZUPA Z RZODKIEWEK

2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
4  nieduże ziemniaki
2 pietruszki z natką
2 marchewki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
1 cytryna

Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Opłukana natkę pietruszki posiekać. Marchewki, pietruszki i natkę wrzucić do gotującej się wody (1 litr) z łyżką masła. Gotować około pół godziny pod przykryciem. W razie potrzeby można uzupełnić wyparowaną wodę. Po ugotowaniu się warzyw, wywar przelać przez sito.Warzywa można wykorzystać w innym celu. Rzodkiewki umyć razem z liśćmi. Odłożyć kilka sztuk rzodkiewek do ozdoby a resztę drobno posiekać.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W garnku z grubym dnem rozpuścić pozostałe masło, dodać przyprawy i ziemniaki. Dusić wszystko 5 minut, dodać posiekane rzodkiewki i liście. Wymieszać i dusić wszystko na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Zalać przygotowanym wywarem i gotować pod przykryciem pól godziny. Na tym etapie zupa nabiera upiornego różowo-sino-zielonego koloru- radzę się nie przestraszyć. Zupę należy doprawić solą i sokiem z cytryny a następnie dokładnie zmiksować, dodać śmietanę i znów zmiksować (lub dokładnie wymieszać). Odłożone wcześniej rzodkiewki pokroić w cieniutkie słupki (oczywiście te moje na zdjęciu takie nie były) i posypać zupę przed podaniem.

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,62534,Rzodkiewka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz