poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Polędwiczki wieprzowe w ciemnym piwie i bakaliach

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEMNYM PIWIE

6 polędwiczek wieprzowych (po 20 dag)
2-3 łyżki oleju
2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1/2 pęczka posiekanej natki
50 ml oliwy oliwy
100 g mieszanych owoców suszonych (posiekanych)
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiego ciemnego piwa
1 łyżka masła

Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki. Wymieszać orzechy, natkę, suszone owoce i oliwę. Polędwiczki posmarować tą mieszaniną i włożyć do brytfanki. Piec 10 minut. Wyjąć i zabezpieczyć przed ostygnięciem. Sos z pieczenia wlać do rondelka, dodać wino i piwo. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodawać stopniowo masło. Polędwiczki podać z takim sosem.



Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

2 komentarze: