POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z MLEKIEM I TYMIANKIEM
2 łyżki oliwy
600 g polędwiczki wieprzowej (podzielonej na kotleciki)
sól i pieprz
2 szklanki mleka
5 gałązek tymianku + 1 łyżeczka listków (lub 2 łyżeczki suszonego)
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
Kotleciki oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odlewamy z niej połowę tłuszczu. Wkładamy mięso (razem z sosem, który puściło), mleko i gałązki tymianku (lub suszony tymianek). Dusimy około 45 minut. Wyjmujemy kotleciki, gałązki wyrzucamy. Mąkę mieszamy z łyżką wody i dodajemy do sosu. Sos chwilę gotujemy, przelewamy do blendera, dodajemy pozostały tymianek i miksujemy na gładką masę. Kotleciki podajemy z sosem.
Uwaga: u mnie trochę kotlecików zostało "na jutro", więc wsadziłam w sos i do lodówki. Okazuje się, że po takim leżakowaniu w sosie, są jeszcze lepsze :)
Przepis z newslettera ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz