środa, 14 marca 2012

Sałatka z selera naciowego

 SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO

2-3 łodygi selera naciowego
80 g gorgonzoli
4-5 rzodkiewek
1 łyżka kaparów
4 ząbki posiekanego marynowanego w ziołach czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sos:
1,5 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczkę miodu
świeżo zmieloną sól i pieprz
  

Seler pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć na patelni (pod wpływem ciepła robi się miękki). Ostudzony przełożyć do miseczki. Awokado, gorgonzolę i rzodkiewki pokroić w kostkę i dodać do selera. Słonecznik uprażyć, posiekane orzechy zagotować w odrobinie mleka. Dodać do sałatki razem z kaparami i posiekanym czosnkiem. Skladniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę.

Sałatkę należy przygotować krótko przed podaniem (przez awokado, które lubi zmieniać kolor).



Przepis pochodzi z:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_selera_naciowego,,-20364537,9495.html

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatki z dodatkiem selera naciowego. Są dzięki temu pysznie chrupiące!

    OdpowiedzUsuń