ZIEMNIAKI Z NADZIENIEM TWAROGOWYM
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Cebulkę drobno posiekać i sparzyć (zalać na chwilę wrzątkiem i odsączyć na sitku). Rozetrzeć z twarożkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. wyszorowane ziemniaki osuszyć i natrzeć solą. Folię aluminiową natrzeć masłem i zawinąć każdy ziemniak osobno. Piec w piekarniku lub włożyć między węgle ogniska/grilla. Piec około 40-50 minut, do miękkości. Odwinąć z folii, przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć miąższ, pozostawiając dość grube ścianki. Miąższ rozetrzeć z twarożkiem i napełnić połówki ziemniaków.
Przepis pochodzi z: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9611401,Ziemniaki_z_bialym_serem_,,ga,,10.html
Ostatnio miałam słomiany zapał do takich ziemniaków.. Chyba w końcu się zmobilizuję..
OdpowiedzUsuńBardzo lubie zapiekane ziemniaki, to swietna baza do kombinacji z nadzieniami. Twoje musialo byc pyszne!
OdpowiedzUsuń