piątek, 23 marca 2012

Kotlet mielony inaczej: z cukinią i szczypiorkiem

Oto warzywa dobrze zakamuflowane. Z wierzchu zwykły mielony. Żaden mięsożerca się nie pozna. A po rozgryzieniu? Warzywa i tylko symbolicznie trochę mięsa!

KOTLET MIELONY Z CUKINIĄ I SZCZYPIORKIEM

2 cukinie
pęczek szczypiorku z dymką (lub mała cebula i szczypiorek)
30 dag mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa kajzerka wcześniej namoczona w mleku
1 duże jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Dodać do mięsa razem z jajkiem i kajzerką (moja kajzerka była tylko trochę rozmoczona w mleku. Resztę rozmoczyła w sosie powstałym po przetarciu cukinii). Doprawić solą i pieprzem.Dymkę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, panierować w bułce i smażyć jak zwykłe mielone.


Przepis z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,7729930,Metamorfozy_kotleta.html

1 komentarz: