środa, 28 marca 2012

Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

SZAFRANOWE RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM

350 g ryżu arborio
1 l bulionu warzywnego
5 dużych pieczarek
3 łodygi selera naciowego
100 g parmezanu
1 duża cebula biała
5 g szafranu
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz


Do małej miseczki wsypać szafran i zalać kilko łyżkami bulionu.Odstawić na chwilę, żeby puścił kolor. W tym czasie cebulę drobno posiekać, seler i pieczarki pokroić w plasterki. W garnku lub na dużej patelni rozpuścić łyżkę masło, wsypać ryż. Wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Dodać cebulę, seler i pieczarki. Po około 5 minutach dodać łyżkę (wazową) bulionu oraz wywar z szafranem. Odczekać aż płyn odparuje i dodać kolejną łyżkę. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać posypane starty serem.


Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szafranowe_risotto_z_pieczarkami_i_selerem_naciowym,,-18580880,9495.html

1 komentarz:

  1. Moje ukochane składniki - seler naciowy i pieczarki. To risotto musi być wyborne!

    OdpowiedzUsuń