poniedziałek, 21 marca 2011

Zupa słodko-kwaśna z mlekiem kokosowym

Dziś znów z lekka orientalnie, a na pewno wiosenno i letnio. Znów pstrokato i kolorowo. I znów nie trzymam się przepisu. Cóż za monotonia...


ZUPA SŁODKO-KWAŚNA

puszka kukurydzy
1 czerwone chilli
czerwona papryka
cebula
puszka mleka kokosowego
800 ml bulionu warzywnego
sok z 1 limonki
natka pietruszki
2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)
makaron (nitki lub wstążki)

Chilli i cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa, zmiażdżoną trawę cytrynową i kukurydzę podsmażyć 3-4 minuty na niewielkiej ilości oleju, mieszając w trakcie. Dodać mleczko kokosowe i bulion. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut. Wyciągnąć trawę, dodać sok z limonki i pietruszkę.
Podawać tuż po przygotowaniu z ugotowanym makaronem.



Oryginał przepisu pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_slodko_kwasna_z_mlekiem_kokosowym,,40396526,9495.html

5 komentarzy:

  1. uwielbiam zupy z dodatkiem kokosowego mleka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę trochę poeksperymentować teraz z kuchnią azjatycką, więc chyba czas zakupić mleko kokosowe i trawę cytrynową :) Bardzo zachęcająca zupka
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo jestem ciekawa tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj,tez takie zupy uwielbiam i czesto gotuje tez :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń