środa, 2 marca 2011

Jajka z kokosem

 KOKOSOWE  JAJKA

cebula
zielone chilli ( u mnie tym razem czerwone)
płaska łyżeczka startego imbiru
ząbek czosnku
50 ml mleka kokosowego
3 jajka
olej

Cebule, oczyszczone z pestek chilli i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścił łyżkę oleju, wrzucić pokrojone składniki i starty imbir. Smażyć chwilę i dodać połowę mleka. Kiedy nadmiar płynu wyparuje, wbić jajka. Powinny znajdować się na warstwie smażonych wcześniej składników (proponuję "wyrównać" je przed wbiciem jajek). Kiedy jajka zaczną się ścinać, należy
skropić je resztą mleka i smażyć pod przykryciem aż
do całkowitego ścięcia.


Danie to może nie wychodzi tak piękne jak na zdjęciu w oryginalnym przepisie, ale i tak jest pyszne. Lekko słodkie, kokosowe, ostre. Zdecydowanie dla fanów dziwnych smaków.


Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Jajka_z_kokosem,,38770360,9495.html

1 komentarz:

  1. Ciekawie i orientalnie!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń