RISOTTO Z FENKUŁEM I GRUSZKĄ
100 g ryżu arborio
75 ml białego wina
2 szalotki lub mała cebula
3 łyżki masła
1 l bulionu drobiowego
gruszka
mały fenkuł
Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na na blasze do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze 90 stopni. Zajmuje to około godziny. Gruszki po wyjęciu powinny być sztywne (do chrupania).
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić ryż i dolać wino. Kiedy wino odparuje wlać chochlę bulionu. Za każdym razem kiedy woda odparuje dolewać bulionu. Kiedy ryż będzie miękki dodać drobno posiekany fenkuł i gotować jeszcze około 2 minut. Na koniec dodać pokrojoną gruszkę i podawać.
Przepis pochodzi z: Kuchnia nr. 2/2011
Ciekawy przepis, choć ja dodałabym fenkuł wcześniej - wolałabym, aby trochę zmiękł.
OdpowiedzUsuńPołączenie fenkułu i gruszki jest dla mnie bardzo intrygujące w tym przepisu ;-)
OdpowiedzUsuń