niedziela, 6 marca 2011

Risotto z fenkułem i gruszką

RISOTTO Z FENKUŁEM I GRUSZKĄ


100 g ryżu arborio
75 ml białego wina
2 szalotki lub mała cebula
3 łyżki masła
1 l bulionu drobiowego
gruszka
mały fenkuł


Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na na blasze do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze 90 stopni. Zajmuje to około godziny. Gruszki po wyjęciu powinny być sztywne (do chrupania).

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić ryż i dolać wino. Kiedy wino odparuje wlać chochlę bulionu. Za każdym razem kiedy woda odparuje dolewać bulionu. Kiedy ryż będzie miękki dodać drobno posiekany fenkuł i gotować jeszcze około 2 minut. Na koniec dodać pokrojoną gruszkę i podawać.


Przepis pochodzi z: Kuchnia nr. 2/2011

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, choć ja dodałabym fenkuł wcześniej - wolałabym, aby trochę zmiękł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie fenkułu i gruszki jest dla mnie bardzo intrygujące w tym przepisu ;-)

    OdpowiedzUsuń