szklanka ryżu arborio
2/3 opakowania szpinaku
4 ząbki czosnku
duża cebula
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
2 kostki drobiowe (lub drobiowo-warzywne)
5 łyżek tartego parmezanu
2/3 szklanki jogurtu
3 suszone pomidory
2 łyżki masła
Przygotować bulion z kostki i wody (około 1 litra). Na patelni rozpuścić masło, wrzucić drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Zeszklić a następnie wrzucić ryż i wlać łyżkę bulionu. Kiedy bulion się wchłonie dolać kolejną łyżkę bulionu i tak postępować aż ryż będzie miękki. W międzyczasie posiekać (nie za drobno) suszone pomidory i dorzucić do ryżu. W osobnym garnuszku rozmrozić szpinak(lub jeśli jest to świeży szpinak-poddusić lekko). Na zdjęciach jest wersja ze szpinakiem rozdrobnionym. Dużo lepiej wygląda szpinak w liściach, a najlepiej świeży. Na samym końcu gotowania dodajemy szpinak i po wymieszaniu jogurt: w małej miseczce rozmieszać jogurt z łyżką ryżu i wrzucić do risotta. Doprawić pieprzem, gałką i solą, dodać parmezan. Dokładnie wymieszać i podawać.
Danie to nie nadaje się do spożycia na zimno czy po odgrzaniu. Robi się brzydko szare i bezsmakowe.
Super danie ;]
OdpowiedzUsuńzjadlabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńale apetyczna jest taka zieleń :)
OdpowiedzUsuń