piątek, 18 marca 2011

Indyjska zupa ziemniaczana

To jest jedno z tych dań, które wyglądają tragicznie, ale w smaku są niepowtarzalne.



ZUPA ZIEMNIACZANA PO INDYJSKU


8 ziemniaków
2 cebule
2 papryczki chilli (zielona i czerwona)
1,5 l. bulionu warzywnego
szklanka mleka kokosowego
garam masala
pieprz ziołowy
łyzka masła




Cebulę i papryczki drobno posiekać. Na łyżce masła poddusić, aż cebula zrobi się szklista. Dodać ziemniaki, przyprawy, wlać bulion. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe. Zupa ma okropny kolor: brązowo-szary. Proponuję zmiksować, wtedy ziemniaki łagodzą ten bury krajobraz :)






4 komentarze:

  1. nie wszystko co piękne jest smaczne, ba! często co brzydkie jest smaczne, poza tym wystarczy posypać natką pietruszki i od razu talerz wygląda inaczej - ja jeszcze czasem stosuję trik z posypaniem zupy płatkami chili - ożywia każdy szarobury krem

    OdpowiedzUsuń
  2. najwazniejsze, ze smakuje i to sie wlasnie liczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleko kokosowe i ziemniaki? Może być ciekawie!

    OdpowiedzUsuń