GULASZ Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SELER NACIOWYM
50 dag mięsa z rosołu
łyżka masła
cebula
2 ząbki czosnku
por
20 dag pieczarek
4 gałązki selera naciowego
2 papryki
puszka groszku konserwowego
1,5 szklanki rosołu
sól, pieprz
starty żółty ser (opcjonalnie)
Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić drobno posikane czosnek i cebulę. Zeszklić a następnie dodać pokrojonego w talarki pora i chwilę później pieczarki pokrojone w ćwiartki.Podlać odrobinę rosołem, poddusić chwilę, w międzyczasie pokroić seler w cienkie plasterki i paprykę w paseczki. Dodać do pozostałych warzyw i dusić póki papryka nie będzie miękka. Dodać resztę rosołu, mięso i groszek. Doprawić i odczekać aż nadmiar wody odparuje. Podać na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Można posypać startym serem (np. parmezanem), chociaż bez sera potrawa też jest pyszna.
Przepis pochodzi z: Moje gotowanie, numer specjalny Dania jednogarnkowe (11/2010)
Gulasz kojarzy mi się z czym innym niż taką kolorową miską. Ale widać, że warto przełamywać stereotypy.
OdpowiedzUsuń