czwartek, 3 marca 2011

Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym

Tęsknie za ciepłymi miesiącami. Już czasem zdarzy się piękne słońce, ale mogło by być cieplej. Na poprawę humoru ostatnio są wiosenne i orientalne dania. Dziś pyszna i kolorowa zupa. Kolorowa i orientalna więc spełnia wszystkie wymogi poprawiacza humoru:)



ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY


pół szklanki soczewicy
duża cebula
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
jedna czerwona papryka
jedna zielona papryka
2 szklanki wywaru z warzyw
2 szklanki mleczka kokosowego
sól i pieprz
2 łyżki oleju


Soczewicę zalać wrzątkiem. Olej rozgrzać w dużym garnku, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Zeszklić na niewielkim ogniu, dodać przyprawy. Następnie dodać oczyszczone i posiekane papryki oraz soczewicę. Po około 5 minutach należy dodać wywar, a po kolejnych 10 mleko kokosowe. Następnie gotować około 30 minut, aż papryka stanie się miękka.
Przestudzić i zmiksować. Przed podaniem podgrzać
i ozdobić (np. resztką papryki/ szczypiorkiem).


Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_krem_z_czerwonej_soczewicy_z_mlekiem_kokosowym,,7407333,9495.html

3 komentarze:

  1. dorzuciłabym jeszcze świeże chilli i jestem w 7 niebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten dodatek mleczka :)

    OdpowiedzUsuń