sobota, 31 marca 2012

Zupa z rzodkiewek

 Wiosennym daniem protestuję przeciwko zimowej aurze, która u nas dziś zapanowała.

ZUPA Z RZODKIEWEK

2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
4  nieduże ziemniaki
2 pietruszki z natką
2 marchewki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
1 cytryna

Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Opłukana natkę pietruszki posiekać. Marchewki, pietruszki i natkę wrzucić do gotującej się wody (1 litr) z łyżką masła. Gotować około pół godziny pod przykryciem. W razie potrzeby można uzupełnić wyparowaną wodę. Po ugotowaniu się warzyw, wywar przelać przez sito.Warzywa można wykorzystać w innym celu. Rzodkiewki umyć razem z liśćmi. Odłożyć kilka sztuk rzodkiewek do ozdoby a resztę drobno posiekać.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. W garnku z grubym dnem rozpuścić pozostałe masło, dodać przyprawy i ziemniaki. Dusić wszystko 5 minut, dodać posiekane rzodkiewki i liście. Wymieszać i dusić wszystko na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Zalać przygotowanym wywarem i gotować pod przykryciem pól godziny. Na tym etapie zupa nabiera upiornego różowo-sino-zielonego koloru- radzę się nie przestraszyć. Zupę należy doprawić solą i sokiem z cytryny a następnie dokładnie zmiksować, dodać śmietanę i znów zmiksować (lub dokładnie wymieszać). Odłożone wcześniej rzodkiewki pokroić w cieniutkie słupki (oczywiście te moje na zdjęciu takie nie były) i posypać zupę przed podaniem.

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,62534,Rzodkiewka.html

środa, 28 marca 2012

Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

SZAFRANOWE RISOTTO Z PIECZARKAMI I SELEREM NACIOWYM

350 g ryżu arborio
1 l bulionu warzywnego
5 dużych pieczarek
3 łodygi selera naciowego
100 g parmezanu
1 duża cebula biała
5 g szafranu
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz


Do małej miseczki wsypać szafran i zalać kilko łyżkami bulionu.Odstawić na chwilę, żeby puścił kolor. W tym czasie cebulę drobno posiekać, seler i pieczarki pokroić w plasterki. W garnku lub na dużej patelni rozpuścić łyżkę masło, wsypać ryż. Wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Dodać cebulę, seler i pieczarki. Po około 5 minutach dodać łyżkę (wazową) bulionu oraz wywar z szafranem. Odczekać aż płyn odparuje i dodać kolejną łyżkę. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać posypane starty serem.


Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szafranowe_risotto_z_pieczarkami_i_selerem_naciowym,,-18580880,9495.html

poniedziałek, 26 marca 2012

Sałatka cesarska?

Przepis ten pojawił się pod tytułem sałatka cesarska czyli to co często kryje się pod nazwą Cezar. Ale jakoś mi to nie pasuje. Bo o ile kojarzę prawidłowo to sałatka Cezar zawiera grzanki (a nie pieczone ziemniaczki) i zwykle podaje się ją z grillowanym kurczakiem. Ale może się mylę? Tu mamy inny przepis.



SAŁATKA CESARSKA

230 g ziemniaków

2-3 duże ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
2 jajka
liście z 2-3 główek sałaty rzymskiej
sól i pieprz
sos Worcestershire
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę (1-1,5 cm). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą (2 łyżki). Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać, tak, żeby ziemniaki były równomiernie pokryte tłuszczem. Wrzucić na blachę i piec około 45 minut
(do zrumienienia) mieszając od czasu do czasu. W rondelku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć jajko. Po dokładnie 1 minucie wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Liście salaty podrzeć na małe kawałki. Oliwę, sól, pieprz, jajko, sos Worcestershire, cytrynę oraz ser wymieszać. Takim sosem polać sałatę i dodać przestudzone ziemniaki. Ziemniaki trzeba dodać tuż przed podaniem, żeby sałata nie opadła od ciepła.


Przepis pochodzi z: http://nigella-gryzie.blogspot.com/2007/10/odcinek2-dla-goci-saatka-cesarska.html

piątek, 23 marca 2012

Kotlet mielony inaczej: z cukinią i szczypiorkiem

Oto warzywa dobrze zakamuflowane. Z wierzchu zwykły mielony. Żaden mięsożerca się nie pozna. A po rozgryzieniu? Warzywa i tylko symbolicznie trochę mięsa!

KOTLET MIELONY Z CUKINIĄ I SZCZYPIORKIEM

2 cukinie
pęczek szczypiorku z dymką (lub mała cebula i szczypiorek)
30 dag mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa kajzerka wcześniej namoczona w mleku
1 duże jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Dodać do mięsa razem z jajkiem i kajzerką (moja kajzerka była tylko trochę rozmoczona w mleku. Resztę rozmoczyła w sosie powstałym po przetarciu cukinii). Doprawić solą i pieprzem.Dymkę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, panierować w bułce i smażyć jak zwykłe mielone.


Przepis z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,7729930,Metamorfozy_kotleta.html

wtorek, 20 marca 2012

Zupa z awokado i szafranem

Od jakiegoś czasu zabrałam się za wypróbowanie przepisów, które już bardzo długo do mnie przychodziły w newsletterze portalu ugotuj.to . Zawsze jak czytałam te przepisy, wydawały się jakieś takie, albo karkołomne, albo zbyt dziwne i fikuśne. Ostatnio nabrałam jednak odwagi i muszę się przyznać do pomyłki. Te przepisy, każdy jeden, są boskie!!! Dania niby proste, niby nic nowego, ale jednak zaskakują. Proporcje dobrane idealnie i po wypróbowaniu, nie zmieniam nawet odrobinę przepisu, bo już jest perfekcyjny według moich kubków smakowych. Twórca tych dań/newsletterów jest dla mnie bogiem kulinariów.


ZUPA Z AWOKADO I SZAFRANEM 

750 g ziemniaków
2 duże, dojrzale awokado
750 ml bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
200 g ementalera
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz sok z cytryny (lub limonki)
szafran do ozdobienia




Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i przesmażyć je przez chwilę. Ziemniaki zalać bulionem, dodać mleko i sos sojowy. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać pokrojone do zupy. Zubę zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ementaler zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać z zupą. Drogie awokado oraz szafran służą do dekoracji. 

Zupę z powodzeniem można podawać na ciepło i na zimno. 

Moja zupa wyszła bardzo gęsta i myślę, że spokojnie można nazwać ją dipem z awokado i jako dip wykorzystać.




Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

niedziela, 18 marca 2012

Indyk z ananasem po holendersku

Miły przepis do którego dodałam tylko proporcje i trochę dłużej gotowałam (z pożytkiem dla potrawy).

INDYK Z ANANASEM PO HOLENDERSKU

filet z indyka (ja tym razem użyłam kurczaka i też pasuje)
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka przyprawy do kurczaków
sklarowane masło do smażenia
puszka ananasów pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki brązowego cukru
łyżka mąki
łyżka masła


Filet posmarować musztardą, posypać przyprawą do drobiu i obsmażyć na sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka i wlać sok z ananasa. Dusić okolo 20 min. Kiedy mięso będzie miękkie dodać pokrojonego ananasa, cukier brązowy i dusić kolejne 20 minut (w oryginale 5 minut). Na oddzielnej patelni przygotować zasmażkę* z mąki i masła. Zagęścić nią sos od mięsa (dokładnie wymieszać).

*Zasmażkę można robić na kilka sposobów. O ile wiem to najbardziej popularna wersja zakłada rozpuszczenie masła, dodanie mąki i zrumienienie tego towarzystwa do pożądanego koloru. Mnie nauczyli w domu na odwrót. Na suchej patelni, cały czas mieszając przyrumienić mąkę. Nie może być brązowa, tylko złoto, delikatnie dążąca w stronę brązu. Dodajemy masło i szybko mieszamy na jednolitą masę z mąką. Kiedy cała mąka jest mokra, dodajemy łyżkę wazową sosu, który zagęszczamy (uwaga będzie mocno parować i pryskać). Jeżeli sos się nie uspokaja (bulgoce dość gwałtownie, albo nie cała patelnia jest pod wodą") dodać jeszcze sosu. Dobrze wymieszać i przelać do potrawy oryginalnej.

Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Indyk_z_ananasem_po_holendersku,,-5667638,9495.html

środa, 14 marca 2012

Sałatka z selera naciowego

 SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO

2-3 łodygi selera naciowego
80 g gorgonzoli
4-5 rzodkiewek
1 łyżka kaparów
4 ząbki posiekanego marynowanego w ziołach czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sos:
1,5 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczkę miodu
świeżo zmieloną sól i pieprz
  

Seler pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć na patelni (pod wpływem ciepła robi się miękki). Ostudzony przełożyć do miseczki. Awokado, gorgonzolę i rzodkiewki pokroić w kostkę i dodać do selera. Słonecznik uprażyć, posiekane orzechy zagotować w odrobinie mleka. Dodać do sałatki razem z kaparami i posiekanym czosnkiem. Skladniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę.

Sałatkę należy przygotować krótko przed podaniem (przez awokado, które lubi zmieniać kolor).



Przepis pochodzi z:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Salatka_z_selera_naciowego,,-20364537,9495.html

poniedziałek, 12 marca 2012

Polędwiczka wieprzowa w mleku

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z MLEKIEM I TYMIANKIEM

2 łyżki oliwy
600 g polędwiczki wieprzowej (podzielonej na kotleciki)
sól i pieprz
2 szklanki mleka
5 gałązek tymianku + 1 łyżeczka listków (lub 2 łyżeczki suszonego)
1 łyżka mąki
1 łyżka wody

Kotleciki oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odlewamy z niej połowę tłuszczu. Wkładamy mięso (razem z sosem, który puściło), mleko i gałązki tymianku (lub suszony tymianek). Dusimy około 45 minut. Wyjmujemy kotleciki, gałązki wyrzucamy. Mąkę mieszamy z łyżką wody i dodajemy do sosu. Sos chwilę gotujemy, przelewamy do blendera, dodajemy pozostały tymianek i miksujemy na gładką masę. Kotleciki podajemy z sosem.

Uwaga: u mnie trochę kotlecików zostało "na jutro", więc wsadziłam w sos i do lodówki. Okazuje się, że po takim leżakowaniu w sosie, są jeszcze lepsze :)



Przepis z newslettera ugotuj.to

niedziela, 4 marca 2012

Pyra z syrem czyli ziemniaki z nadzieniem serowym

ZIEMNIAKI Z NADZIENIEM TWAROGOWYM

4 duże ziemniaki
100 g białego sera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Cebulkę drobno posiekać i sparzyć (zalać na chwilę wrzątkiem i odsączyć na sitku). Rozetrzeć z twarożkiem i  przeciśniętym przez praskę czosnkiem. wyszorowane ziemniaki osuszyć i natrzeć solą. Folię aluminiową natrzeć masłem i zawinąć każdy ziemniak osobno. Piec w piekarniku lub włożyć między węgle ogniska/grilla. Piec około 40-50 minut, do miękkości. Odwinąć z folii, przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć miąższ, pozostawiając dość grube ścianki. Miąższ rozetrzeć z twarożkiem i napełnić połówki ziemniaków.


Przepis pochodzi z: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9611401,Ziemniaki_z_bialym_serem_,,ga,,10.html

piątek, 2 marca 2012

Medaliony wieprzowe z sosem miodowo-balsamicznym

MEDALIONY WIEPRZOWE 

ok. 2 kg polędwicy wieprzowej (pokrojonej 
w 2-centymetrowe plastry)
sól i pieprz
olej roślinny do smażenia 


 
Glazura:
4 ząbki czosnku (posiekane)
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1/2 szklanki octu balsamicznego

3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać dokładnie składniki glazury. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć po minucie ze wszystkich stron. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać glazurą. Piec około 10 minut.




Przepis z : newslettera ugotuj.to