środa, 30 maja 2012

Szparagi z szynką parmeńską i oscypkiem zapiekane


 Pyszny przepis na szparagi, ale nie nadaje się dla tych co dbają o linię, bo jest obrzydliwie tłusto. Proponuję dla tych, którzy nie kochają tłuszczu, z sosu poniżej odjąć połowę masła. Gdyby nie to, mielibyśmy kolejny idealny przepis na szparagi.


SZPARAGI Z SZYNKĄ I OSCYPKIEM

po 10 białych i zielonych szparagów
2 łyżki zimnego masła
po 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej gotowanej)
50 g oscypka
cukier
sól
pieprz

sos holenderski:
jajko
sos z 0,5 cytryny
200 ml sklarowanego masła

Jajko i sok z cytryny miksujemy razem, dodając porcjami rozpuszczone, ciepłe masło. Szparagi oczyszczamy i blanszujemy przez 5 minut w osolonym i osłodzonym wrzątku. Osączamy i obsmażamy chwilę na maśle. Wyjmujemy i na tym samym tłuszczu podsmażamy wędlinę. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry oscypka, następnie szparagi przekładane plastrami wędliny, posypujemy solą i pieprzem i polewamy sosem. Zapiekamy 5 minut w piekarniku z funkcją grill (lub po prostu w piekarniku, jeśli ktoś tak jak ja nie ma takiej zaawansowanej maszyny).




 



Przepis pochodzi z Moje gotowanie Maj 2012

1 komentarz:

  1. Pyszne szparagi-uwielbiamy je pod każdą postacią. Fajny pomysł z szynką i oscypkiem. Na pewno wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń