sobota, 19 maja 2012

Szparag zapiekany

ZAPIEKANE SZPARAGI

pęczek zielonych szparagów
dymka łyżka oliwy
2 łyżki serka śmietankowego
200 ml śmietany
6 jajek
masło
sól
pieprz

Szparagi oczyszczamy i gotujemy na parze 10 minut. Białą część dymki drobno siekamy i smażymy na oliwie. Serek miksujemy z dymką (także posiekaną, ale nie smażoną zieloną częścią), śmietaną i jajkami na gładką masę. Doprawiamy i mieszamy. Szparagi układamy w naczynkach do zapiekania (około 6 porcji) i wypełniamy masą jajeczno-śmietankową. Pieczemy w kąpieli wodnej 40 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy zapiekanka nabierze złotego koloru. Można podawać na zimno lub na ciepło.





 



Przepis pochodzi z Moje gotowanie Maj 2012

6 komentarzy:

  1. uwielbiam szparagi! te wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały przepis:) narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie podane! Aż się głodana zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna szparagowa kompozycja!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio wcinam szparagi jak szalona i szukam co i rusz nowych przepisów. Fajny pomysł i co ważniejszy, szybki, a dobór składników idealnie podpasował.

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm musi byc pysznie kremowa :)

    OdpowiedzUsuń