pęczek zielonych szparagów
dymka łyżka oliwy
2 łyżki serka śmietankowego
200 ml śmietany
6 jajek
masło
sól
pieprz
Szparagi oczyszczamy i gotujemy na parze 10 minut. Białą część dymki drobno siekamy i smażymy na oliwie. Serek miksujemy z dymką (także posiekaną, ale nie smażoną zieloną częścią), śmietaną i jajkami na gładką masę. Doprawiamy i mieszamy. Szparagi układamy w naczynkach do zapiekania (około 6 porcji) i wypełniamy masą jajeczno-śmietankową. Pieczemy w kąpieli wodnej 40 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy zapiekanka nabierze złotego koloru. Można podawać na zimno lub na ciepło.
Przepis pochodzi z Moje gotowanie Maj 2012
uwielbiam szparagi! te wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis:) narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńAle pysznie podane! Aż się głodana zrobiłam!
OdpowiedzUsuńPiękna szparagowa kompozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ostatnio wcinam szparagi jak szalona i szukam co i rusz nowych przepisów. Fajny pomysł i co ważniejszy, szybki, a dobór składników idealnie podpasował.
OdpowiedzUsuńmmm musi byc pysznie kremowa :)
OdpowiedzUsuń