TARTA Z BOTWINKĄ I SEREM
ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajko
szczypta soli
farsz:
800g botwiny
400g naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki tartego żółtego sera
2 jajka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa
Botwinkę umyć, odsączyć i drobno posiekać. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Wymieszać z serkiem, żółtym serem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. O wyjęciu z lodówki 1/3 ciasta odłożyć, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty. Odłożone ciasto rozwałkować i podzielić na paski. Wyłożyć farsz na ciasto w formie, na nim ułożyć kratkę z paseczków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Paski z ciasta na wierzchu tarty powinny nabrać złotego koloru.
Oczywiście ja przesadziłam z "cienkością" kratki na wierzchu i się popsuła:(
Przepis pochodzi stąd: http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9658037,Tarta_z_botwinka_i_serem_,,ga,,4.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz