RZODKIEWKI DUSZONE
4 pęczki rzodkiewek (z liśćmi)
6 średnich pieczarek
3 łyżki masła
1/2 cytryny
1 łyżka śmietany
Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyć. Zostawić umyte liście z jednego pęczka rzodkiewek. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i popieprzyć. Dusić 3-4 minuty, często mieszając, a następnie dodać rzodkiewki. Dokładnie wymieszać, dodać odrobinę wody, przykryć i dusić na średnim ogniu 10-15 minut aż rzodkiewki będą tracić kolor i robić się delikatnie miękkie. W razie potrzeby można uzupełniać wodę. Liście rzodkiewki posiekać w paseczki i dodać na patelnię, razem z sokiem z cytryny. Odparować nadmiar wody. Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę, posolić i wymieszać. Rzodkiewki nie powinny być rozgotowane, a tylko lekko podduszone.
Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,62534,Rzodkiewka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz