Kofta to danie ogólnie rzecz ujmując azjatyckie. W Indiach najbardziej popularne są wersje wegetariańskie, ale u mnie dziś będzie mięśnie.
KOFTA (कोफ़्ता) W SOSIE CURRY
klopsiki:
500g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny)
1 jajko
1 cebula
1 ziemniak
2 łyżki bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki kolendry
sos:
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki garam masala
0,75 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
075 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry
2 małe, zielone chilli
4 dojrzałe pomidory
2 łyżki oleju
sól
1 łyżka płatków migdałowych
Sos:
W pierwszej kolejności należy zrobić sos. Na rozgrzanym oleju uprażyć przyprawy oprócz kurkumy i pieprzu cayenne. Czosnek rozetrzeć. Papryczki chilli pozbawić pestek i drobno posiekać. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Dodać do przypraw czosnek, papryczkę chilli, cebulę i pomidory oraz kurkumę i pieprz cayenne. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić na małym ogniu.
Klopsiki:
Czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię, kolendrę i cebulę drobno posiekać. Ziemniaka ugotować w mundurku, obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki klopsików dokładnie wymieszać. Formować kuli wielkości orzechów włoskich i smażyć na oleju.
Gdy na powierzchni sosu zacznie pojawiać się warstwa oleju i woda wyparowała, należy dodać klopsiki i gotować razem około 15 minut. W razie potrzeby można podlać wodą. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi(co ja, jak widać pominęłam).
Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kofta_w_sosie_curry,,38436921,9495.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz