SZPARAGI AGNIESZKI
2 pęczki zielonych szparagów
2 cebule dymki
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (można pominąć)
sól
olej
prażony sezam do posypania
sos:
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki wody
Szparagi umyć i oczyścić. Łodygi pokroić ukośnie w kawałki 3-4 cm. Dymkę drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, papryczkę oczyścić z pestek i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, cebulę i chili. Po pół minuty dodać szparagi i smażyć często mieszając. Składniki sosu wymieszać i kiedy szparagi zaczną mięknąć dodać sos. Odparować nadmiar sosu tak aby zgęstniał. Posypać prażonym sezamem.

Swietne, lekko orientalne!
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić - kuszą już od zeszłego roku, a do tej pory nigdy mi nie było po drodze ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie orientalne smaki, często w bardzo podobny sposób przyrządzam fasolkę szparagową, szparagi też muszą by pyszne ;)
OdpowiedzUsuń