środa, 9 maja 2012

Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry

Podane proporcje wystarczają na dwie kokilki o średnicy 11 cm. Jeżeli podwoimy porcję, można zrobić niedużą tartę "nie-mini"

MINI TARTA Z PORA

100g pora
100g białego sera koziego
1 żółtko
80g śmietany 30%
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianki
kilka pomidorków cherry
płat ciasta francuskiego

Pora umyć, posiekać w talarki i udusić na patelni odparowując nadmiar wody. Ser kozi rozdrobnić i wymieszać z porem. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Foremki posmarować niewielką ilości oleju i wylepić ciastek francuskim. Następnie nałożyć pora z serem i zalać masą śmietanową. Pomidorki przekroić na pół i układać na wierzchy, przecięciem do góry. Piec w 190 stopniach przez 20-25 minut.




Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Mini_tarta_porowa_z_serem_kozim_i_pomidorkami_cherry,,-22080918,9495.html

5 komentarzy:

  1. Wspaniała! Pyszna! Idealna na każdy posiłek! Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna! W wersji mini wyglada uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :) Wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze i z pewnością pyszne

    OdpowiedzUsuń