Dziś jeden z kilku składników często wykorzystywanych w kuchni indyjskiej, a przydający się też w "normalnej" kuchni. Ghee to po prostu klarowane masło. Wydawało by się, że produkt ten nie może posiadać żadnych niezwykłych właściwości. A jednak...
Ghee można dość długo przechowywać nawet bez lodówki. Najlepiej umieścić je w szczelnym słoiku. Wg przepisy można przechowywać je nawet do dwóch lat. Ja akurat tak długo nie wytrzymałam nigdy, więc nie potwierdzę tej informacji. Mogę potwierdzić, że na pewno miesiąc czy dwa w lodówce nie zmienia jego właściwości (w przeciwieństwie do masła).
Ghee jest świetne do smażenia. Zwykłe masło łatwo przypalić i zepsuć smak całej potrawy. Klarowanie masła usuwa z niego wszystkie "łatwopalne" składniki i dzięki temu ghee można wykorzystywać nawet do smażenia w głębokim tłuszczu.
GHEE (घी) CZYLI KLAROWANE MASŁO
Na jeden litr ghee potrzebne jest 6 kostek świeżego masła (prawdziwego, nie żadne miksy).
Potrzebny jest też duży, głęboki garnek z grubym dnem, gaza i sito.
Masło należy roztopić w garnku. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, koniecznie trzeba zmniejszyć ogień, ustawiając go na minimum. Masło powinno się gotować a nie smażyć. Na wierzchu zacznie pojawiać się piana, którą trzeba zbierać w miarę gotowania. Reszta składników do usunięcia będzie opadać na dno.
Za pierwszym wykonaniem tego wynalazku okropnie przestraszył mnie odgłos, który dobiegł z garnka- więc ostrzegam też innych. Podczas gotowanie masło jest raczej spokojne i puszcza niewiele bąbelków (ze względu na mały ogień). Kiedy na dnie zaczną zbierać się osady, bąbelki zostają pod nimi uwięzione. Kiedy zbierze się ich więcej, wybuchają wydostając się na powierzchnię. To normalne, chociaż wygląda i brzmi dość dziwnie.
Gotowanie masła zajmuje około 30 minut (zależnie od rozmiarów ognia-u mnie zwykle dłużej). Gotowe ghee jest przezroczyste, lekko złociste (nie brązowe!), zmienia zapach na lekko orzechowy. Kiedy osiągnie ten stan, wyłączamy ogień i studzimy około 15 minut. Następnie przelewamy przez sito wyłożone gazą aby usunąć osad z dna garnka. Przelewamy do słoiczków lub plastikowych naczyń i pozostawiamy do stężenia.
Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,554546,Ghee___klarowane_maslo.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz