niedziela, 29 kwietnia 2012

Zupa z buraków po francusku

ZUPA BURACZANA PO FRANCUSKU

2 kostki rosołowe drobiowe
4 buraki
sok z 1 cytryny
garść posiekanej pietruszki
300 ml śmietany 36%
1 łyżka posiekanej mięty
5 ziemniaków
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. W oddzielnym naczyniu zagotować 1,5 l. wody Wrzucić kostki rosołowe i zaczekać do ich rozpuszczenia. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę buraki i gotować aż zmiękną. Wlać śmietankę, zagotować i zmiksować. Dodać posiekaną pietruszkę i miętę, doprawić solą i pieprzem. Na dnie talerza ułożyć ziemniaki i zalać zupą. Można dodać też jajko na twardo.



Przepis pochodzi z: http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/zupa-z-buraczkow-po-francusku

2 komentarze:

  1. Fajna i prawie zdrowa. Prawie, bo te kostki rosołowe psują całość. Ale na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja taka zupe przygotowuje z rosolu, który został z niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń