PIECZARKI NADZIEWANE SZPINAKIEM, BRIE i ORZECHAMI
3 łyżki oliwy
8 duże pieczarki (bez nóżek)
230 g drobnego szpinaku
40 g orzechów włoskich
100 g sera brie
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pieczarki z obu stron. Szpinak opłukać i osuszyć. Orzechy i ser drobno posiekać, wymieszać i doprawić. Na każdy kapelusz nałożyć porcję szpinaku oraz orzechy z serem. Ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec w 190 stopniach, aż do lekkiego zarumienienia.
W oryginale przepis zawierał o połowę mniej pieczarek,
ale moje duże pieczarki zmieściły tylko połowę farszu. Oryginał
zakładał też, że po upieczeniu na wierzchu pieczarki zostanie ułożony
pomidorek cherry.
Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to
ciekawe połączenie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWow, jest tyle możliwości jeśli chodzi o faszerowanie pieczarek. Twój przepis jest naprawdę oryginalny, chętnie go wypróbuję! Dziękuję za udział w akcji pieczarkowej.
OdpowiedzUsuń