poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pieczarki faszerowane

PIECZARKI NADZIEWANE SZPINAKIEM, BRIE i ORZECHAMI

3 łyżki oliwy
8 duże pieczarki (bez nóżek)
230 g drobnego szpinaku
40 g orzechów włoskich
100 g sera brie
sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pieczarki z obu stron. Szpinak opłukać i osuszyć. Orzechy i ser drobno posiekać, wymieszać i doprawić. Na każdy kapelusz nałożyć porcję szpinaku oraz orzechy z serem. Ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec w 190 stopniach, aż do lekkiego zarumienienia.

W oryginale przepis zawierał o połowę mniej pieczarek, ale moje duże pieczarki zmieściły tylko połowę farszu. Oryginał zakładał też, że po upieczeniu na wierzchu pieczarki zostanie ułożony pomidorek cherry.




Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to

2 komentarze:

  1. ciekawe połączenie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jest tyle możliwości jeśli chodzi o faszerowanie pieczarek. Twój przepis jest naprawdę oryginalny, chętnie go wypróbuję! Dziękuję za udział w akcji pieczarkowej.

    OdpowiedzUsuń