piątek, 20 kwietnia 2012

Pieczarki w sosie z białym winem i kluskami kładzionymi

PIECZARKI Z KLUSKAMI KŁADZIONYMI

500g pieczarek
2 łyzki masła
ząbek czosnku
0,5 szklanki wytrawnego białego wina
0,5 szklanki śmietanki 22%
sól i pieprz

na kluski:
0,5 litra mleka
2 jajka
2-3 szklanki mąki

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub na ćwiartki jeżeli są bardzo duże. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i wlać wino. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Przed podaniem można podgrzać jeżeli jest potrzeba, ale lepiej nie gotować.

Jajka i mleko wymieszać, dodać mąkę i wyrobić dość gęste ciasto. Przełożyć na talerz i "rozpłaszczyć". Zagotować w garnku osoloną wodę. Nóż zanurzyć na chwilę we wrzątku(gotującej się wodzie) a następnie odciąć od ciasta na talerzu cienki pasek-kluskę i zsunąć do wody. Jeżeli pomiędzy każdą kluską nóż zanurzy się w wodzie, będzie łatwiej od niego odkleić kluskę. Kluski gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia i wyławiamy łyżką cedzakową.

Podajemy z ciepłymi pieczarkami.



Przepis pochodzi stąd: palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9274192,Pieczarki_w_sosie_z_bialym_winem_i_kluskami_kladzionymi__,,ga,,3.html

1 komentarz:

  1. Interesujący przepis. Nigdy nie robiłam jeszcze klusek kładzionych. Z takim sosem na pewno są znakomite. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012.

    OdpowiedzUsuń