środa, 25 kwietnia 2012

Klopsiki na patyku

SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO

0,5 kg mielonej jagnięciny
1 cebula
1 jajko
garść startego parmezanu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczki sosu Worcestershire
1 pęczek kolendry
sól, pieprz
3 łyżeczki korzennej przyprawy do jagnięciny
lub:
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego


Sos jogurtowy:
350 ml jogurtu greckiego
sok z jednej limonki
garść posiekanej kolendry
2 łyżeczki curry
1 ogórek
1 pomidor
szczypta cukru (na wypadek zbyt kwaśnej limonki)


Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę również siekamy. Wszystkie składniki pulpecików dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki i nadziewamy na patyki do szaszłyka. Obsmażamy na patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. Znakiem, że można je wyjąć z piekarnika jest puszczenie soku (taki lekko szarawy).

Dodam od siebie, że obsmażanie nie jest konieczne (tylko wtedy pieczemy odrobinę dłużej). Kontakt z patelnią ma swoje plusy i minusy. Zacznijmy od dobrej wiadomości: klopsiki są bardziej chrupiące. A teraz zła wiadomość: małe klopsiki łatwo się rozpadają podczas smażenia, więc trzeba zrobić je większe, żeby coś zostało na patyku. Niestety wg. mnie duże klopsy na patyku nie wyglądają zbyt szaszłykowato :(

Ogórek oraz pomidor drobno siekamy i mieszamy z resztą składników sosu. Gorące składniki podajemy z sosem.


Przepis pochodzi z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szaszlyki_z_miesa_mielonego,,-20050949,9495.html

2 komentarze:

  1. Swietnie wygladaja! A zestaw przypraw w klopsikach bardzo w moim guscie.

    OdpowiedzUsuń