poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Zapiekanka porowo-ziemniaczana

Danie przy którym sprawdza się nazwa "brzydkie a dobre". Rozkłapciana zapiekanka. Ale jest pyszna. To chyba ten patison i zioła prowansalskie.


ZAPIEKANKA POROWO-ZIEMNIACZANA

2 pory
3 duże ziemniaki
słoik marynowanych patisonów
starty parmezan
0,5 szklanki śmietany
0,25 szklanki bulionu
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Pory umyć i pokroić w talarki. Patisony odsączyć i pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać warstwami ziemniaki, por, patisony i zioła. Porcja pora musi wylądować na samej górze. Posypać parmezanem i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ja po około 40 minutach wyjęłam i było ok.




Przepis pochodzi z: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zapiekanka_porowo_ziemniaczana,,-19767589,9495.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz