ORIENTALNE PULPECIKI Z JAGNIĘCINY Z KUSKUSEM
0,5 kg mielonej jagnięciny
0,25 szklanki posiekanej dymki
0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
3łyżki kuskusu
1 jajko
olej
Wszystkie składniki pulpecików wymieszać dokładnie. Odstawić na pół godziny do lodówki. Zwilżonymi dłońmi uformować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać 1,5 cm oleju i smażyć w nim pulpeciki, aż będą złoto-brązowe. Po zdjęciu z patelni odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wydawało mi się, że jak dodam "surowego" kuskusu do mięsa, które za chwilę mam smażyć, to wyjdzie mi chrupiący i okropnie suchy kuskus. Myliłam się. Czy to te pół godziny w lodówce czy coś innego sprawiło, że kuskus nasiąkł i był miękki, nie wiem. Ważne że zadziałało.
Przepis pochodzi z: http://nigella-ucztuje.blogspot.com/2007/09/odcinek9-wieczr-egzotyczny-pulpeciki-z.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz