wtorek, 9 sierpnia 2011

Wariacje arbuzowe II - glazura.. a może terakota??? Na pewno arbuz!

Arbuz z octem. Brzmi strasznie prawda? A okazuje się całkiem całkiem albo i bardziej. Tylko trzeba jeszcze kilka rzeczy dodać:)

ARBUZ W GLAZURZE


0,5 dużego arbuza
0,5 szklanki dobrego octu balsamicznego
0,25 szklanki cukru
0,25 szklanki wody
skórka otarta z cyrtyny
listki mięty do ozdoby (u mnie brak)


Arbuza trzeba obrać, pozbawić pestek a następnie pokroić w kostkę. W małym rondelku wymieszać ocet, cukier i wodę. Na niewielkim ogniu podgrzewać aż sos nabierze konsystencji syropu. Pokrojonego arbuza polać ostudzonym sosem, posypać skórką z cytryny i ozdobić miętą.



Przepis pochodzi z tej strony: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8209201,Arbuz__Na_okraglo.html

1 komentarz: