poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Kurka i por-krem

 ZUPA KURKOWO-POROWA

70-80 g kurek
1 por
duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól
1 szklanka śmietany 36%
gałązka kolendry do ozdoby
3 łyżki masła

Roztarty czosnek, kurki, posiekaną cebulę i pora w paseczkach wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć około 4 minut. Dodać wino i gotować jeszcze 2 minuty. W dużym garnku zagotować bulion, dodać warzywa i przyprawy (chilli, pieprz i odrobinę soli). Gotować 15 minut a następnie zmiksować. Dodać śmietanę (najpierw wymieszać z niewielką ilością zupy a następnie dodać do garnka). Przed podaniem  zupę można ozdobić kilkoma kurkami (wcześniej odłożonymi) i kolendrą.

Przepis: miesięcznik Kuchnia 8/2011

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa zupka! Oj chyba się jutro po kurki wybiorę na rynek - niestety do lasu nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurki, kurki to dopiero pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj jadłam u koleżanki - niebo w gębie, rewelacja. Tenia

    OdpowiedzUsuń