ZUPA KURKOWO-POROWA
70-80 g kurek
1 por
duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól
1 szklanka śmietany 36%
gałązka kolendry do ozdoby
3 łyżki masła
Roztarty czosnek, kurki, posiekaną cebulę i pora w paseczkach wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć około 4 minut. Dodać wino i gotować jeszcze 2 minuty. W dużym garnku zagotować bulion, dodać warzywa i przyprawy (chilli, pieprz i odrobinę soli). Gotować 15 minut a następnie zmiksować. Dodać śmietanę (najpierw wymieszać z niewielką ilością zupy a następnie dodać do garnka). Przed podaniem zupę można ozdobić kilkoma kurkami (wcześniej odłożonymi) i kolendrą.
Przepis: miesięcznik Kuchnia 8/2011
Bardzo ciekawa zupka! Oj chyba się jutro po kurki wybiorę na rynek - niestety do lasu nie mogę...
OdpowiedzUsuńKurki, kurki to dopiero pysznosci:-)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam u koleżanki - niebo w gębie, rewelacja. Tenia
OdpowiedzUsuń