ORIENTALNE KIEŁKI
1 cebula
2-3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
szklanka grzybów mun
puszka kiełków fasoli mung
łyżeczka startego imbiru
płaska łyżeczka sosu ostrygowego
łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
Cebulę pokroić w talarki, seler w cieniutkie plasterki i wrzucić na rozgrzany olej razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć aż cebula zrobi się szklista. Dodać pokrojone w paseczki grzyby mun, odsączone kiełki i stary imbir. Dusić kilka minut, doprawić sosami i podawać.
Można potraktować to jako samodzielne danie lub podać z ryżem/makaronem. Ja polecam z makaronem, najlepiej spaghetti lub inny o podobnym kształcie.
Oryginalny przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Orientalne_kielki,,-18897260,9495.html
nooo...
OdpowiedzUsuńale powiało orientem!