piątek, 12 sierpnia 2011

W malinowym chruśniaku II -pod pierzynką

 MALINY POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

4 garście malin
1 garść jagód lub borówek
2 jajka
3 łyżki cukru
125 g twarożku naturalnego
(ja zrobiłam o połowę mniej wszystkich składników)



Maliny i borówki ułożyć w foremkach do
zapiekania. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, białka ubić na pianę. Do żółtek dodać twarożek i dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej stopniowo dodać pianę z białek i bardzo delikatnie mieszać łyżką. Masę nałożyć do foremek wypełnionych owocami. Proponuję, nie rozkładać jej idealnie równo przy brzegach ponieważ po ostygnięciu masa opada, a brzegi zostaną wysoko
(przyklejone do ścianek foremki). Piec do
zrumienienia w temperaturze 240 stopni.



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodac do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    OdpowiedzUsuń