TARTA Z KISZONĄ KAPUSTĄ
Ciasto:
250g mąki
150g zimnego masła
duża szczypta soli
ostra papryka
150g wędzonego boczku
cebula
250g drobno pokrojonej kapusty kiszonej
150g startego żółtego sera
4 jajka
250ml śmietanki 36%
sól, pieprz
Mąkę, szczyptę soli i zimne masło posiekać i szybko zagnieść. W razie
potrzeby dodać odrobinę wody. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do
lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformować kulkę i
rozwałkować, w miarę możliwości zachowując okrągły kształt. Przenieść do
natłuszczonej formy, docisnąć do spodów i brzegu. Bo brzegu formy
przejechać wałkiem i usunać nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Przykryć kawałkiem pergaminu, obciążyć fasolą lub grochem i piec 20
minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem).
Boczek pokroić w cienkie paseczki (najlepiej kupić pokrojony w plasterki, żeby było łatwiej)
i wrzucić na patelnię. Na niewielkim ogniu wytopić z niego tłuszcz. W
międzyczasie cebule pokroić w cienkie piórka, dodać do boczku i zeszklić. Dodać pokrojona kapustę i dokładnie
wymieszać. Zdjąć z ognia. Jajka ubić, połączyć ze śmietaną, przyprawić
solą i pieprzem. Dodać do przestudzonego farszu i wymieszać. Ciasto
wyjąć z piekarnika i usunąć obciążenie.Temperaturę zwiększyć do 200
stopni (180 z termoobiegiem). Nakładać farsz, najpierw nakładając
"gęste", a płynną cześć dodać na koniec, tak żeby nie wylewała się z foremki. Posypać serem i zapiekać przez 15-20 minut, aż ser się przyrumieni. Jeżeli patyczek wetknięty w tartę wychodzi czysty, tarta jest gotowa. Posypać papryką. Przestudzić, pokroić na porcje i podgrzewać przed podaniem (lub wcinać na zimno).
Przepis pochodzi ze strony: http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/tarta-z-kiszona-kapusta-na-kruchym-ciescie
Przepis na ciasto pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Tarta_cukiniowa,,5409152,9495.html
Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż się zrobiłam głodna :-)
Pozdrawiam serdecznie! :-)
Basia
Ciekawy pomysl! Ja jestem mocno antykapusciana, ale mysle, ze Mezczyznie taka tarta moglaby zasmakowac.
OdpowiedzUsuńA ja miałam ostatnio ochotę na kapustę kiszone i mam jej strasznie dużo- zastanawiałam się do czego użyć:) teraz juz wiem, pomysł bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jej smaku:) Składniki łatwo dostępne, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakże intrygująca! Muszę taką upiec!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Uwielbiam kapustę i tarty również. Ciekawy pomysł wart wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuń