czwartek, 15 listopada 2012

Brukselka zapiekana z fetą

 
BRUKSELKA ZAPIEKANA

450g brukselki (w oryginale tylko 250g)
250g fety
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
2 plastry szynki
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 kminku (najlepiej zmielić)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz


Brukselkę obrać i ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić sola, pieprzem, kminkiem i gałką. Posypać pokrojoną w kostkę fetą. Szynkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Posypać bułką tartą i położyć na zapiekance pasterki masła. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, tak aby wierz lekko zbrązowiał.

Ja zrobiłam wersje z oryginalnymi proporcjami, więc było za dużo fety i za słono. Polecam więcej brukselki.


Tu zdjęcie po "odkopaniu" brukselki:
















Przepis pochodzi z magazynu: Polska Gotuje 1/2012

1 komentarz:

  1. Jak tu jest brukselka to się zapisuje bo ją kocham :D

    OdpowiedzUsuń