czwartek, 29 listopada 2012

Sałatka śledziowa

Zachęcona pozytywnymi wynikami poprzedniego eksperymentu ze śledziem, postanowiłam spróbować ponownie... Jedyna zmiana to podwojenie ilości sosu, bo w oryginale wyszło troszkę mało. No i nie lubię cykorii, więc zrobiłam samą sałatkę, przybranie zostawiam innym :)

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Przepis z "Moje gotowanie" październik 2012 nr 10 (215)

400g ziemniaków
jabłko
łyżka soku z cytryny
2 matiasy
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
łyżka chrzanu
łyżeczka miodu
3 łyżki koperku
sól
pieprz
radicchio, cykoria i 50g posiekanych orzechów włoskich do podania

Ziemniaki pokroić w plastry i ugotować, jabłka ze skórką pokroić w kostkę i skropić cytryną. Matiasy pokroić na kawałki. Śmietanę, chrzan, majonez, koperek, miód, sól i pieprz mieszamy. Wrzucić ziemniaki i i jabłka, wymieszać. Na talerzu ułożyć cykorię i radicchio (w sumie to też cykoria), wyłożyć sałatkę, na wierzchu pokrojone śledzie i posypać orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz