ZUPA PIETRUSZKOWA Z IMBIREM
Przepis pochodzi z newslettera Ugotuj.to
6 średnich pietruszek
25 g masła
2 ząbki czosnku
2 cebule
ok 2 cm kawałek imbiru
750 ml bulionu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól, pieprz
śmietana
Pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę i czosnek. W garnku rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Dusić aż zmiękną. Wlać 0,5 litra bulionu i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Dodać starty imbir i sos Worcestershire. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (lub zmiksować jeśli lubimy kremowe zupy) i wlać resztę bulionu. Doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem dodać łyżkę śmietany.
Ozdoby ze śmietany
Na gęstych zupach można śmietanę wykorzystać jako ozdobę:
- żeby powstał wir lub takie śmieszne "mazy" jak u mnie, niezbyt gęstą śmietanę nakładamy w linii prostej, przez środek talerza i cienkim czubkiem noża/wykałaczką robimy koła
- z gęstej śmietany można zrobić kropki na zupie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz