poniedziałek, 19 listopada 2012

Liście brukselki z boczkiem

BRUKSELKA Z BOCZKIEM

Przepis autorstwa Laury Calder: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5516_brukselka.html

500 g brukselki
8 plasterków boczku
2 łyżki masła
sól
pieprz

Brukselkę trzeba umyć i podzielić na liście. Najlepiej wyciąć twardą część-głąbek i wtedy podzielić brukselkę na liście. Boczek należy pokroić w kostkę i na patelni, bez tłuszczu (wytopi się z boczku) podsmażyć, aż będzie chrupiący i nabierze pięknego koloru. Następnie należy go zdjąć z patelni i odlać część wytopionego tłuszczu tak, żeby na patelni zostało go tylko trochę. Następnie należy roztopić masło i wrzucić liście brukselki. Smażyć aż zmiękną czyli 15-20 minut. Doprawić i posypać skwarkami.




3 komentarze:

  1. Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby brukselkę dzielić na liście :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudnie kolorowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuje zrobić sobie takie danie do pracy w poniedziałek:)

    OdpowiedzUsuń