poniedziałek, 29 listopada 2010

Pomidory faszerowane kuskusem


POMIDORY FASZEROWANE


1 ząbek czosnku
pęczek dymki
oliwa
10 dag kaszy kuskus
2 łyżki czarnych oliwek
łyżka curry
4 pomidory
bulion warzywny
sól, pieprz

Czosnek i dymkę drobno posiekać (w oryginale jest tu jeszcze jedna marchewka, ale mi jakoś zabrakło). Na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, dodać szklankę wody, curry i zagotować. Dodać kuskus, oliwki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do napęcznienia. (W myśl zasady, że nic nie powinno się marnować do farszu dodałam wydrążone środki pomidorów)  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odkroić wierzchy pomidorów, wydrążyć środek i nafaszerować. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym podlać szklanką bulionu i piec 15-20 minut.



Przepis pochodzi stąd: http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/pomidory-faszerowane-kasza-kuskus

3 komentarze:

  1. idealne. chyba najbardziej lubię faszerowane pomidory

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsz "zabieram". Wykorzystam jako nadzienie do faszerowanej papryki:))
    Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń