poniedziałek, 29 listopada 2010
Pomidory faszerowane kuskusem
POMIDORY FASZEROWANE
1 ząbek czosnku
pęczek dymki
oliwa
10 dag kaszy kuskus
2 łyżki czarnych oliwek
łyżka curry
4 pomidory
bulion warzywny
sól, pieprz
Czosnek i dymkę drobno posiekać (w oryginale jest tu jeszcze jedna marchewka, ale mi jakoś zabrakło). Na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa, dodać szklankę wody, curry i zagotować. Dodać kuskus, oliwki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do napęcznienia. (W myśl zasady, że nic nie powinno się marnować do farszu dodałam wydrążone środki pomidorów) Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odkroić wierzchy pomidorów, wydrążyć środek i nafaszerować. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym podlać szklanką bulionu i piec 15-20 minut.
Przepis pochodzi stąd: http://www.knorr.pl/przepisy-kulinarne/przepisy/pomidory-faszerowane-kasza-kuskus
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
idealne. chyba najbardziej lubię faszerowane pomidory
OdpowiedzUsuńFajna obiadowa odmiana :-)
OdpowiedzUsuńFarsz "zabieram". Wykorzystam jako nadzienie do faszerowanej papryki:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam autorkę.