Oczywiście jest już po sezonie na wiśnie. Polecam przepis do wykonania za rok.
WIŚNIE KANDYZOWANE
1 kg wiśni
cukier
3-4 goździki na słoik
Wiśnie wydrylować a następnie zasypać cukrem i zaczekać aż puszczą sok. Następnie odcedzić i przełożyć wiśnie do garnka. W soku rozpuścić cukier (1litr- 1 kilogram) i zalać wiśnie takim syropem. Pozostawić na 12 godzin i znów zagotować sok i zalać nim wiśnie. Czynność to należy powtórzyć 3 razy(za każdym razem z odstępem 12 godzin). Następnie wiśnie przełożyć do słoika, dodać goździki, zalać syropem i pasteryzować około 15 minut.
Przepis pochodzi ze strony która jak się okazuje już nie istnieje.
Dobry pomysł na zrobienie rzeczy niezwykle drogiej we własnym domu - a jakby było mało, to z takimi dodatkami jakie tylko sami chcemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł - na zimę do keksów jak znalazł.
OdpowiedzUsuńuwielbiam...
OdpowiedzUsuńfajnie jest miec takie skarby w spizarni:)
OdpowiedzUsuń