Zaciekawił mnie ten przepis jak tylko go zobaczyłam. Niby coś jak sajgonki, ale z kaszą? I to do tego gryczaną? I w dodatku papier ryżowy czyli ryż z kaszą? Okazuje się, że połączenie wcale nie jest złe. Powiem więcej: jest bardzo dobre. Przepisowi daję pięć gwiazdek(czyli danie którym można spokojnie pochwalić się gościom).
KASZA W PAPIERZE RYŻOWYM
100g kaszy gryczanej
500g pieczarek
opakowanie papieru ryżowego
szczypiorek
łyżka sezamu
łyżka oleju
ząbek czosnku
płaska łyżeczka chilli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
Kaszę ugotować. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem. Dodać kaszę i chwilę razem smażyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Dodać posiekany szczypiorek, chilli, sól i pieprz, wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie, nałożyć na niego kaszę z pieczarkami (około łyżki) i zawijać w pakunki. Na łyżce oleju usmażyć na złoto sezam, ostudzić i posypać nim pakunki. Można dodatkowo ozdobić resztką szczypiorku.
Przepis pochodzi stąd: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Gryczane_pakunki___KONKURS,,-18617271,9495.html
Jestem, wielką fanką kaszy gryczanej ale nigdy nie jadłam papieru ryżowego więc nie bardzo mogę sobie wyobrazić połączenie smaków.. ale wygląa elegancko.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda..;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka wersja. do tego pyszny sos i byłabym szczęśliwa :)
OdpowiedzUsuńJak kaszy jadam niewiele - żeby nie powiedzieć że wcale jej nie jadam - to w takiej wersji podoba mi się bardzo...
OdpowiedzUsuń